Przepis na zupa grzybowa z makaronem wigilijna 📖
Składniki:- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu warzywnego
- 200g makaronu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Pieczarki i cebulę obierz i pokrój w mniejszą kostkę. Czosnek drobno posiekaj.
2. W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę i czosnek.
3. Do garnka dodaj pieczarki i smaż przez około 10 minut, aż zaczną puszczać sok.
4. Dodaj do garnka bulion warzywny i doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
5. W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
6. W mniejszym rondelku roztop masło i dodaj mąkę, mieszając aż powstanie ciemny roux.
7. Do garnka z pieczarkami dodaj śmietanę i całość zmiksuj blenderem lub ręcznie przy pomocy tłuczka.
8. Dodaj do garnka zupę z pieczarkami roux, mieszając, aż zupa zgęstnieje.
9. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
10. Na koniec dodaj ugotowany makaron i natkę pietruszki.
11. Podawaj zupę grzybową z makaronem wigilijną na ciepło, dekorując ją dodatkowo kawałkami pieczarki lub chrupiącymi grzankami. Smacznego!