Przepis na tradycyjne tiramisu 📖

Składniki:
- 200 g biszkoptów lub babeczek ladyfinger
- 250 g sera mascarpone
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka mocnej kawy
- 2 łyżki likieru Amaretto lub brandy
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
1. Oddziel białka od żółtek jajek. Białka umieść w misce do ubijania, żółtka przełóż do dużej miski.

2. W misce z żółtkami dodaj ser mascarpone i 50 g cukru. Wszystko dobrze wymieszaj, aż masa będzie kremowa i gładka.

3. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając resztę cukru.

4. Delikatnie połącz masę z serem mascarpone z ubitymi białkami, mieszając za pomocą drewnianej łyżki. Przemieszaj wszystko delikatnie, aby nie utracić puszystości białek.

5. W małej misce wymieszaj kawę i likier. Następnie maczaj biszkopty lub babeczki ladyfinger w mieszance kawowej. Ułóż je na dnie patera.

6. Na biszkoptach nałóż równą warstwę przygotowanej masy serowej.

7. Powtarzaj warstwy, aż składniki się skończą. Na wierzchu tiramisu posyp kakao.

8. Przykryj paterę i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na całą noc, aby tiramisu dobrze się schłodziło i aby smaki się przegryzły.

9. Podawaj schłodzone w prostokątnych porcjach.

Smacznego!

Podobne przepisy

tiramisu tradycyjne
tradycyjne risotto
risotto tradycyjne
tradycyjne mielone
tradycyjne ajerkoniak