Przepis na tradycyjny polski chleb 📖
Przepis na tradycyjny polski chleb:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml letniej wody
- 10 g soli
- 25 g świeżych drożdży
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę i sól.
2. Rozpuść drożdże w letniej wodzie i odstaw na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą.
3. Dodaj rozpuszczone drożdże do mąki i dokładnie wymieszaj.
4. Zagnieć ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu, delikatnie przekręć ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj je przez kilka minut, aby wyrównać strukturę ciasta.
7. Uformuj chleb w wybrany kształt (np. okrągły lub podłużny) i umieść go na posypanej mąką blaszce.
8. Przykryj chleb ściereczką i ponownie pozostaw na 30-40 minut do wyrośnięcia.
9. W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 220°C.
10. Włóż chleb do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż stanie się złoty i wyda głuchy dźwięk po lekkim stuknięciu.
11. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed krojeniem.
Teraz możesz cieszyć się tradycyjnym polskim chlebem, który możesz podać jako dodatek do różnych dań lub używać do kanapek. Smacznego!