Przepis na udane ogórki kiszone 📖
Przepis na udane ogórki kiszone:Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków gruntowych
- 2-3 gałązki świeżego kopru
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki soli
- 1 litr przegotowanej wody
Sposób przygotowania:
1. Ogórki starannie umyj oraz odszypułkuj.
2. Przygotuj naczynie do kiszenia, może to być słoik lub duża gliniana lub szklana misa.
3. Zagotuj litr wody i dodaj do niej sól. Dokładnie wymieszaj, aby sól się rozpuściła.
4. W naczyniu do kiszenia ułóż warstwę ogórków.
5. Na pierwszą warstwę ogórków posyp posiekanym koprem oraz pokrojonym w plasterki czosnkiem.
6. Powtórz czynności z kładzeniem warstw ogórków, koprem i czosnkiem, aż zużyjesz wszystkie ogórki.
7. Zalej ogórki przygotowanym roztworem soli i wody tak, aby były całe przykryte.
8. Przykryj naczynie gazą lub wieczkiem, aby zapewnić dostęp powietrza, ale uniknąć dostania się owadów.
9. Odstaw naczynie w chłodne i ciemne miejsce na około 3-5 dni.
10. Po upływie tego czasu zdejmij przykrycie i sprawdź smak ogórków. Jeśli są już wystarczająco kwaszone, możesz je przenieść do lodówki.
11. Ogórki kiszone mogą być spożywane po kilku dniach, ale smakują najlepiej po około 2 tygodniach.
Smacznego!