Przepis na udka z kaczki pieczone na patelni 📖

Składniki:
- 4 udka z kaczki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu

Instrukcje:
1. Przygotuj udka z kaczki, usuwając ewentualne nadmiary skóry i tłuszczu.
2. W dużej patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
3. Dodaj posiekany czosnek i podsmaż go przez kilka sekund, aż zacznie pachnieć.
4. Dodaj udka z kaczki do patelni, skórą do dołu.
5. Smaż kaczki przez około 5 minut, aż skóra będzie rumiana i chrupiąca.
6. Przewróć udka na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut.
7. Posól i posyp mielonym pieprzem oraz suszonym tymiankiem lub rozmarynem.
8. Przykryj patelnię pokrywką i obniż ogień.
9. Kontynuuj pieczenie udka z kaczki przez około 40-50 minut, aż mięso będzie soczyste i dobrze przypieczone.
10. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy nie przypala się skóra, jeśli tak, obniż temperaturę lub dodaj odrobinę wody do patelni.
11. Po upieczeniu usuń udka z patelni i pozwól im odpocząć przez kilka minut przed podaniem.
12. Udka z kaczki można podawać z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami pieczonymi lub purée z dyni. Smacznego!

Podobne przepisy

udka z kaczki pieczone
udka z kaczki pieczone w piekarniku
udka z kaczki pieczone z jabłkami
sprawdzony udka z kaczki pieczone
udka z kaczki pieczone w rękawie