Przepis na udka z kaczki pieczone w rękawie 📖

Składniki:
- 4 udka z kaczki
- 2 łyżki przyprawy do kaczki (np. ziołowej)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Przygotuj udka z kaczki, usuwając nadmiar tłuszczu i osuszenie je ręcznikiem papierowym.

2. W małej misce wymieszaj przyprawę do kaczki, sos sojowy, miód, musztardę, posiekany czosnek, sól i pieprz.

3. Włóż udka z kaczki do woreczka na pieczenie w rękawie.

4. Delikatnie wmasuj marynatę w skórę udziek, starając się, aby wszystkie części były dobrze pokryte.

5. Zamknij rękaw, usuwając nadmiar powietrza i wiążąc go na końcu.

6. Przed pieczeniem, rozgrzej piekarnik do 180°C.

7. Umieść zamknięte udka z kaczki na blasze do pieczenia.

8. Piecz w piekarniku przez około 1.5-2 godziny, aż skóra będzie chrupiąca i mięso dobrze upieczone.

9. Po ukończeniu pieczenia, ostrożnie wyjmij udka z rękawa, uważając na gorący sos wewnątrz.

10. Podawaj gorące udka i polewaj je sosem pozostałym w woreczku.

11. Możesz serwować z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki pieczone, kwaśna kapusta czy puree z korzenia pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

udka z kaczki w rękawie
udka z kaczki pieczone
sprawdzony udka z kaczki pieczone
udka z kaczki pieczone z jabłkami
udka z kaczki pieczone w piekarniku