Przepis na udka z kaczki w rękawie 📖

Składniki:
- 4 udka z kaczki
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 cytryna, pokrojona na plasterki

Wykonanie:
1. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
3. Dokładnie umyj udka z kaczki, osusz je papierowym ręcznikiem, a następnie natrzyj solą i pieprzem z obu stron.
4. W dużym rondlu rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj miód, sos sojowy, czosnek i tymianek. Smaż przez kilka minut, aż składniki się połączą.
5. Umieść udka z kaczki w rondlu i delikatnie je obsmaż z każdej strony, aż skórka zacznie się rumienić.
6. Przełóż udka z kaczki do rękawa do pieczenia, dodaj plasterki cytryny i pieczarki.
7. Zamknij rękaw i włóż go do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
8. Wyjmij z piekarnika i ostrożnie odklej rękaw. Odkryj udka z kaczki i podpiecz przez kolejne 10 minut, aby skórka była chrupiąca.
9. Wyjmij z piekarnika, odłóż na talerz i podawaj gorące udka z kaczki w rękawie. Smacznego!

Podobne przepisy

udka z kaczki pieczone w rękawie
udka z kaczki
udka w rękawie
dobre udka z kaczki
pierś i udka z kaczki