Przepis na udka z kaczki y kulinarne 📖
Przygotowanie udka z kaczki jest bardzo proste, oto przepis:Składniki:
- 4 udko z kaczki
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Umyj dokładnie udka z kaczki i osusz je papierowym ręcznikiem.
2. Następnie natrzyj je solą i pieprzem z obu stron.
3. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu.
4. Dodaj udka z kaczki i smaż je przez kilka minut z każdej strony, aż skóra będzie rumiana i chrupiąca.
5. Gdy udka będą dobrze zrumienione, zmniejsz ogień i przykryj rondel lub patelnię pokrywką.
6. Duszdź udka przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
7. Podawaj udka z kaczki gorące, najlepiej z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczone ziemniaki, zestaw warzyw lub sos żurawinowy.
Smacznego!