Przepis na udka z kurczaka po chińsku 📖

Składniki:
- 4 udki z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 łyżeczki suszonego chili (opcjonalnie)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekana natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, ocet ryżowy, czosnek, imbir i suszone chili. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, dokładnie wymieszaj.
2. Uda z kurczaka umyj i osusz. Ostrym nożem delikatnie naciśnij na mięso, aby przygotować je do marynowania.
3. Uda zalej przygotowanym sosem, delikatnie je obtaczając. Odstaw na minimum 30 minut, aby marynowały się w lodówce. Im dłużej, tym smak będzie intensywniejszy.
4. Rozgrzej olej w głębokiej patelni na średnim ogniu. Uda z kurczaka delikatnie odsącz z nadmiaru marynaty i obsmaż z obu stron, aż staną się złociste i dobrze przyrumienione. Możesz to robić partiami, jeśli patelnia jest za mała.
5. Po obsmażeniu udków, dodaj resztę marynaty do patelni i podgrzewaj, mieszając, aż sos się zagęści.
6. Podawaj uda z kurczaka na talerzach, polane sosem z marynaty i posypane posiekaną natką pietruszki. Można podać z ryżem lub ulubionym dodatkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

fileta z kurczaka po chińsku
pierś z kurczaka po chińsku
udka z kurczaka fit
udka z kurczaka
kurczaka udka