Przepis na udka z kurczaka w glazurze 📖

Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka sezamu

Przygotowanie:
1. W małej misce wymieszaj sos sojowy, miód, czosnek, skórkę z pomarańczy i ocet ryżowy.
2. Umieść udka z kurczaka w głębokim naczyniu i polej je przygotowanym wcześniej sosem. Przykryj naczynie i odstaw do lodówki na około 1-2 godziny.
3. W dużej patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Dodaj udka z kurczaka (odlej nadmiar marynaty) i smaż je z obu stron, aż będą rumiane i dobrze przypieczone.
4. Po obróceniu udka, dodaj pozostałą marynatę do patelni. Mieszaj regularnie, aby udało się uzyskać gładką, karmelową glazurę.
5. Gotuj kurczaka na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i przyklei się do kurczaka.
6. Wyłącz ogień i posyp udka sezamem.
7. Podawaj udka z kurczaka w glazurze od razu, najlepiej z ryżem i sałatką.
8. Smacznego!

Podobne przepisy

żeberka w glazurze
udka z kurczaka fit
udka z kurczaka
udka z kurczaka jak z kfc
kurczaka udka