Przepis na udka z kurczaka z miodem 📖
Składniki:- 4 udka z kurczaka,
- 4 łyżki miodu,
- 2 ząbki czosnku (prześcierane),
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, olej roślinny, sól i pieprz. Powstałą marynatą dokładnie wymieszaj.
2. Uda z kurczaka dokładnie umyj i osusz.
3. Następnie umieść uda z kurczaka w misce z marynatą, tak aby całe były pokryte. Pozostaw na minimum 30 minut, aby mięso mogło się nasączyć smakiem.
4. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
5. Uda z kurczaka wyłóż na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
6. Piecz kurczaka przez około 30-35 minut, regularnie polewając pozostałą marynatą.
7. Po tym czasie wyjmij kurczaka z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez kilka minut przed podaniem.
8. Udka z kurczaka z miodem podawaj np. z ulubionym sosem, ryżem lub sałatą.
Smacznego!