Przepis na udko z kurczaka z miodem 📖
Przepis na udko z kurczaka z miodem:Składniki:
- 4 udków z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 1 łyżka musztardy
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj miód, olej rzepakowy, sos sojowy, czosnek, musztardę, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Powstałą mieszanką dobrze natrzyj udko z kurczaka z każdej strony. Pozostaw na około 30 minut w lodówce, aby marynata dobrze się wchłonęła.
2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Ułóż udko z kurczaka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piecz udko przez około 30-35 minut, lub do momentu gdy skóra stanie się złocista i chrupiąca. Podczas pieczenia raz obróć udko, aby równomiernie się upiekło.
4. Po upieczeniu udek, wyjmij je z piekarnika i pozostaw na chwilę do ostudzenia. Przed podaniem polej udko z kurczaka dodatkowym odrobiną miodu, aby uzyskać lekko słodki smak.
Udek z kurczaka z miodem można podać z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczonymi ziemniakami, warzywami na parze lub sałatką. Smacznego!