Przepis na udka z kurczaka z sosem 📖
Składniki:- 4 udko z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
1. Udko z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
2. Na rozgrzanym oleju na średnim ogniu podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną i zaczną się rumienić.
3. Do cebuli i czosnku dodaj paprykę, majeranek, tymianek, sól i pieprz. Mieszaj wszystkie składniki przez około 1 minutę, aby aromaty się uwolniły.
4. Udko z kurczaka obtocz w przygotowanym wcześniej sosie, dokładnie smarując z każdej strony.
5. Przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i zalej bulionem drobiowym.
6. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw je do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
7. Piecz udka przez około 45 minut, co jakiś czas polewając sosem z naczynia.
8. Po upływie tego czasu, wyjmij naczynie z piekarnika, zdjąć folię i ponownie przykryj.
9. Wstaw naczynie z kurczakiem ponownie do piekarnika i piecz bez folii przez kolejne 15-20 minut, aż skórka stanie się chrupiąca i złocista.
10. Gotowy kurczak podawaj z sosem, który powstał w naczyniu, polany śmietaną kremówką.
Smacznego!