Przepis na udka z rosołu 📖

Składniki:
- 4 udko z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- sól do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- świeża natka pietruszki (do dekoracji)

Przygotowanie:
1. Umyj dokładnie udko z kurczaka i osusz.
2. Wstaw dużą, głęboką patelnię na średni ogień i obsmaż udko ze wszystkich stron na złoty kolor. Odstaw na bok.
3. W dużym garnku przygotuj wywar rosołowy. Włóż do garnka marchewkę, pietruszkę, cebulę (przekrojoną na pół), por (pokrojony na kawałki), ząbki czosnku oraz ziarna ziela angielskiego i pieprzu.
4. Wlej do garnka wystarczającą ilość wody, aby przykryła składniki. Doprowadź do wrzenia.
5. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj obsmażone udko z kurczaka do garnka.
6. Dopraw wywar solą i gałką muszkatołową do smaku.
7. Gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste. W międzyczasie usuwaj zbierającą się na powierzchni pianę.
8. Gdy rosół będzie gotowy, wyjmij udko z garnka i pozwól mu ostygnąć. Następnie odłóż mięso na bok.
9. Przelej rosoł przez sitko, aby oddzielić warzywa od płynu.
10. Jeśli chcesz, możesz dodać do rosołu duszone warzywa lub makaron.
11. Rosół możesz podać posypany świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

makaron do rosołu
indyka z rosołu
pomidorową bez rosołu
pasztet z rosołu
krupnik z rosołu