Przepis na udko z kurczaka duszone 📖
Przepis na udko z kurczaka duszone:Składniki:
- 4 udko z kurczaka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Umyj i oczyść warzywa. Cebule, marchewki i pietruszki pokrój w kostkę. Por drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
2. W dużym garnku rozgrzej masło i olej. Wrzuć do niego pokrojone udko z kurczaka i obsmaż z obu stron na złoty kolor. Wyjmij mięso z garnka i odłóż na talerz.
3. Na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj czosnek i por. Podsmażaj przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
4. Dodaj marchewki, pietruszki, liście laurowe i tymianek do garnka. Smaż warzywa jeszcze przez kilka minut.
5. Powróć do garnka wcześniej obsmażone udko z kurczaka. Wlej do garnka wino i bulion drobiowy. Doprowadź do wrzenia.
6. Przykryj garnek pokrywką i zmniejsz ogień. Duszkaj udko z kurczaka na małym ogniu przez około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste. W razie potrzeby dolej trochę wody.
7. Przed podaniem usuń liście laurowe i dopraw duszone udko z kurczaka solą i pieprzem do smaku.
8. Możesz podać je z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami lub kaszą.
Smacznego!