Przepis na udon z kurczaka 📖

Składniki:
- 200g udona (japońskie makaron ryżowy)
- 1 duża pierś z kurczaka, pokrojona w paski
- 2 marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 papryka, pokrojona w paski
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sezamu
- Sól i pieprz do smaku
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

Instrukcje:
1. W dużym garnku gotuj wodę i wrzuć udony. Gotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedź.
2. W małej misce wymieszaj sos sojowy, oliwę, cukier, czosnek, sól i pieprz.
3. W głębokiej patelni lub woku podsmaż kurczaka na średnim ogniu aż się zrumieni.
4. Dodaj marchewki i paprykę, smaż około 3-4 minuty, aż warzywa zmiękną nieco.
5. Wlej bulion, a następnie dodaj przygotowany wcześniej sos. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
6. Dodaj udon do kurczaka i warzyw, wymieszaj delikatnie, aby wszystkie składniki się połączyły.
7. Posyp danie sezamem i podawaj od razu.

Smacznego!

Podobne przepisy

udon
udon z tofu
łatwy udon
kurczak udon
yaki udon