Przepis na udon z tofu 📖

Oto przepis na udon z tofu:

Składniki:
- 200g udon
- 200g tofu, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka cukru
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 marchewka, pokrojona w paski
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 mała cebula, pokrojona w cienkie plastry
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- Sól i pieprz do smaku
- Świeży koperek, posiekany (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. Ugotuj udon zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
2. W misce wymieszaj sos sojowy, sos rybny i cukier.
3. Na rozgrzanym oleju usmaż czosnek przez około 1 minutę.
4. Dodaj do patelni tofu i smaż przez około 3-4 minuty, aż zacznie się rumienić.
5. Dodaj marchewkę, paprykę i cebulę. Smaż przez około 2 minuty, aż warzywa zmiękną nieco.
6. Wlej bulion warzywny i sos sojowy. Doprowadź do wrzenia.
7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
8. Dodaj ugotowane udon do patelni i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aż wszystkie składniki się połączą.
9. Posyp udon świeżym koperkiem i podawaj od razu.

Smacznego!

Podobne przepisy

udon tofu
udon
zupa udon
łatwy udon
makaron udon