Przepis na yaki udon 📖
Yaki Udon to danie japońskie i jest bardzo proste do przygotowania. Oto przepis:Składniki:
- 250 g udonowych klusek
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 marchewka, pokrojona w słupki
- 1 papryka, pokrojona w paski
- 100 g kapusty pekińskiej, posiekanej
- 150 g kiełków sojowych
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki lub kawałki grillowanego mięsa
Instrukcje:
1. Ugotuj udony zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odsącz je i odstaw na bok.
2. W dużym rondlu lub woku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
3. Dodaj czosnek i cebulę, smaż przez około 2 minuty, aż staną się miękkie i lekko złociste.
4. Dodaj marchewkę i paprykę, smaż przez około 3-4 minuty, aż warzywa zmiękną nieco.
5. Dodaj kapustę pekińską i kiełki sojowe, smaż przez kolejne 2-3 minuty, mieszając często.
6. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, sos rybny, cukier i olej sezamowy.
7. Dodaj sos do warzyw w rondlu lub woku i dobrze wymieszaj.
8. Dodaj ugotowane udony do rondla lub woka i delikatnie wymieszaj je z warzywami i sosem.
9. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
10. Podsmażaj wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty, aż danie będzie dobrze wymieszane i wszystkie składniki będą dobrze ogrzane.
11. Podawaj gorące yaki udon na talerzach, posypane posiekaną natką pietruszki lub kawałkami grillowanego mięsa (opcjonalnie).
Smacznego!