Przepis na udziec wołowy marynata 📖

Przepis na udziec wołowy marynata:

Składniki:
- 1 kg udźca wołowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka suszonej oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

1. W misce wymieszaj olej rzepakowy, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny oraz sos sojowy.

2. Dodaj suszone oregano, tymianek, słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.

3. Udziec wołowy dokładnie umyj i osusz. Następnie delikatnie naciąć kilka miejsc na powierzchni mięsa.

4. Przełóż udziec do naczynia i wylej przygotowaną marynatę na mięso. Staraj się, aby całe mięso było pokryte marynatą. Jeśli potrzeba, delikatnie je przewracaj, aby dobrze się zamarynowało.

6. Przykryj naczynie i odstaw je do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc. Im dłużej mięso będzie marynowane, tym lepszy smak uzyskamy.

7. Po upływie czasu marynowania, wyjmij udziec z lodówki i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową.

8. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż udziec na wysokim ogniu przez kilka minut z każdej strony, aż będzie miał złocistą skórkę.

9. Przełóż udziec do naczynia żaroodpornego i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 180°C.

10. Piecz udziec przez około 30-40 minut (lub dłużej, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia).

11. Po upływie czasu wyjmij udziec z piekarnika i owinij go folią aluminiową. Pozwól mu odpocząć przez 10-15 minut, aby mięso było soczyste.

12. Następnie pokrój udziec na plastry i podawaj go na talerzach.

Udziec wołowy marynata jest gotowy! Możesz podać go z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczone ziemniaki, warzywa grillowane czy sałata. Smacznego!

Podobne przepisy

udziec wołowy
udziec wołowy sos
udziec wołowy obiad
udziec wołowy pieczony
udziec wołowy gotowany