Przepis na udziec wołowy sos 📖
Oto przepis na udziec wołowy w sosie:Składniki:
- 1 udziec wołowy (ok. 1,5 kg)
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 2 łodygi selera, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu wołowego
- 250 ml czerwonego wina
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 liście laurowe
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Instrukcje:
1. Na początku rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. W dużym garnku rozgrzej trochę oleju na średnim ogniu.
3. Wrzuć udziec wołowy i obsmaż go z każdej strony, aż będzie miał złoty kolor.
4. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i odstaw na bok.
5. Do tego samego garnka dodaj cebulę, czosnek, marchewki i seler. Smaż je, aż się zeszklią.
6. Dodaj koncentrat pomidorowy i mieszaj przez około minutę.
7. Wlej wino do garnka i gotuj, aż alkohol prawie całkowicie odparuje.
8. Dodaj bulion wołowy, rozmaryn i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia.
9. Zalej mięso przygotowanym sosem.
10. Przykryj naczynie żaroodporne i umieść w rozgrzanym piekarniku.
11. Piecz udziec przez około 2,5-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i delikatne.
12. W połowie czasu pieczenia sprawdź, czy sos nie wysycha. Jeśli tak, dolej trochę bulionu wołowego.
13. Po upływie czasu wyjmij naczynie z piekarnika i odstaw na 10-15 minut, aby mięso odpoczęło.
14. Następnie pokrój udziec na plastry i podawaj z sosem.
Smacznego!