Przepis na udziec z indyka przyślij 📖
Przepis na udziec z indyka:Składniki:
- 1 udziec z indyka (około 1,5 kg)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
- Sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
1. Udziec z indyka umyj i osusz delikatnie ręcznikiem papierowym.
2. Czosnek posiekaj na drobne kawałki.
3. Przygotuj marynatę, mieszając razem oliwę z oliwek, tymianek, sól, pieprz, sok z cytryny oraz posiekany czosnek.
4. Powstałą marynatą natrzyj udziec z indyka z każdej strony, dokładnie wcierając w mięso.
5. Ułóż mięso w naczyniu do marynowania, przykryj folią spożywczą i odstaw na 2-3 godziny do lodówki, pozostawiając je do moczenia w marynacie.
6. Po upływie czasu marynowania, piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
7. Ulożony w naczyniu udziec z indyka wraz z marynatą wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso stanie się miękkie i soczyste. Co jakiś czas skraplaj udziec marynatą wierzchnią.
8. Po upieczeniu, wyjmij naczynie z piekarnika i odstaw na jakiś czas, aby mięso odpoczęło i skonsolidowało smaki.
9. Przed podaniem, pokrój udziec na cienkie plasterki i nakładaj na talerze. Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczone warzywa lub ziemniaki.
Smacznego!