Przepis na udziec z indyka szybki 📖

Na potrzeby tego przepisu będziemy potrzebować:

- 1 udka z indyka (wielkość zależna od preferencji)
- 2-3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna, wyciśnięta
- Kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu

Instrukcje:

1. Umyj udziec z indyka i osusz go papierowym ręcznikiem.
2. W małej misce wymieszaj posiekany czosnek, sól, pieprz, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.
3. Wetrzyj sporą ilość przygotowanej mieszanki na całą powierzchnię udzca z indyka.
4. Odstaw udziec na około 30 minut, aby można było wchłonąć smaki.
5. Przygotuj grill lub patelnię grillową, rozgrzewając ją na średnim ogniu.
6. Gdy patelnia jest dostatecznie gorąca, umieść udziec na grillu lub patelni i smaż go przez około 15-20 minut z każdej strony, aż mięso stanie się złocisto-brązowe, a wewnętrzna temperatura osiągnie 75°C.
7. Podczas grillowania, co jakiś czas możesz skropić udziec pozostałą mieszanką.
8. Po usmażeniu, zdejmij udziec z patelni i pozwól mu odpocząć przez kilka minut, aby mięso było soczyste.
9. Na koniec, posyp udziec świeżymi ziołami (np. tymiankiem lub rozmarynem) i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

udziec z indyka
udziec z indyka fit
indyka udziec
udziec z indyka y joli
udziec z indyka z morelami