Przepis na udziec z indyka szynkowar 📖
Przepis na udziec z indyka szynkowar:Składniki:
- 1 kg udźca z indyka
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie:
1. Przygotuj marynatę, mieszając ocet, sos sojowy, miód, musztardę, sól, pieprz, paprykę i tymianek w misce.
2. Udziec z indyka dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
3. Czosnek drobno posiekaj. Następnie weź niewielką część marynaty i wymieszaj z posiekanym czosnkiem.
4. Przełóż udziec do szklanego naczynia lub woreczka spożywczego, a następnie nasmaruj go przygotowaną mieszanką z czosnkiem.
5. Dolej pozostałą część marynaty, tak aby dobrze pokryła mięso. Odstaw na minimum godzinę (im dłużej, tym lepiej), w lodówce.
6. Po upływie czasu marynowania, wyjmij udziec z naczynia i odcedź go z nadmiaru marynaty.
7. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż udziec ze wszystkich stron, aż do uzyskania złocistego koloru.
8. Następnie przełóż udziec do szynkowaru, a wody wlej do naczynia dolnego. Otworem wyrównuj kształt nóżki.
9. Szynkowar załóż tak, aby wszystkie szczeliny były szczelne, i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 2,5-3 godziny w temperaturze 180°C.
10. Gdy udziec będzie gotowy, wyjmij go z szynkowaru i odstaw na kilka minut, aby odpoczął. Potem pokrój go w plasterki i podawaj.
Smacznego!