Przepis na udziec z indyka z pieczarkami 📖

Składniki:
- 1 udziec z indyka
- 400g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Indyka umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem.
2. W dużym garnku rozgrzej olej i masło. Wrzuć udziec i obsmaż go na każdej stronie, aż się zrumieni. Następnie zdejmij mięso z garnka i odłóż na osobną talerz.
3. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj i wrzuć do garnka. Smaż na złoty kolor, aż będą miękkie i lekko przezroczyste.
4. Pieczarki umyj, pokrój na plasterki i dodaj do cebuli oraz czosnku. Smaż wszystko razem przez około 8-10 minut, aż pieczarki zmiękną i uwolnią swoje soki.
5. Do garnka wróć z powrotem udziec indyczy. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
6. Piecz udziec przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
7. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika i umieść na stolnicy. Przykryj je szczelnie folią aluminiową i odstaw na kilka minut, aby mięso odpoczęło.
8. Udziec z indyka z pieczarkami podawaj na gorąco, pokrojony w plastry. Możesz go podać jako danie główne, np. z ziemniakami lub kaszą, oraz surówką z kiszonej kapusty czy ulubionym sosem.

Smacznego!

Podobne przepisy

indyka udziec
udziec z indyka
udziec z indyka fit
y udziec z indyka faszerowany
udziec z indyka mielony y