Przepis na uszka do barszczu czerwonego 📖
Składniki:1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
Szczypta soli
Ciepła woda
Na farsz:
1 kapusta kiszona (około 500 g)
1 duża cebula
2 łyżki oleju roślinnego
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciasto: W dużej misce połącz mąkę, jajka i szczyptę soli. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
2. Przygotuj farsz: Odmocz kapustę kiszoną w wodzie przez około 10 minut, aby zmniejszyć jej kwasowość. Następnie dokładnie wyciśnij ją z nadmiaru wody. Pokrój kapustę i cebulę w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę, aż zmięknie. Dodaj pokrojoną kapustę i smaż, aż zmięknie i zmięknie. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku. Odstaw do ostygnięcia.
3. Ulepianie uszek: Ciasto podziel na kilka równych części. Rozwałkuj jedną część na cienką warstwę na lekko podsypanej mąką powierzchni. Wytnij krążki o średnicy około 5 cm. Nałóż na każdy krążek niewielką ilość farszu. Złóż krążek na pół i dokładnie zamknij krawędzie, tworząc półksiężycową formę. Przyłóż uszko do lekko wilgotnego deszczułki lub deski do krojenia.
4. Gotowanie uszek: W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Delikatnie wrzuć uszka i gotuj przez około 10-12 minut, aż będą miękkie i wypłyną na powierzchnię. Ugotowane uszka odcedź, płucz je ciepłą wodą i odsącz.
Uszka do barszczu czerwonego są gotowe do podania. Możesz dodać je do gorącego barszczu lub podać jako osobne danie, polane masłem lub posypane ziołami. Smacznego!