Przepis na uszka grzybowe do barszczu 📖
Przepis na uszka grzybowe do barszczu:Składniki:
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g suszonych grzybów (np. podgrzybki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
1. Przygotuj ciasto na uszka: umieść mąkę w misce, dodaj jajko, olej i sól. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Owiń je folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
2. W międzyczasie przygotuj farsz: zalej suszone grzyby wrzątkiem i odstaw na około 20 minut, aż zmiękną. Następnie odcedź je, ale zachowaj wodę, w której się moczyły. Pokrój grzyby na drobne kawałki.
3. Podsmaż cebulę i czosnek na oleju, aż staną się złociste. Dodaj pokrojone grzyby i smaż kilka minut, aż będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
4. Na posypaną mąką stolnicę rozwałkuj cienko ciasto. Wykałaczką lub szklanką o średnicy około 5 cm wycinaj małe okręgi.
5. Nałóż na każdy okrągły płatek ciasta niewielką ilość farszu. Złóż uszko na pół i dobrze zamknij brzegi, tworząc prostą linię. Następnie złącz oba końce i delikatnie dociskaj, tworząc charakterystyczną formę "uszka".
6. Gotuj uszka w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
7. Odcedź uszka i dodaj je do barszczu czerwonego. Możesz również podawać je oddzielnie jako przystawkę do barszczu.
Smacznego!