Przepis na uszka świąteczne 📖
Uszka świąteczneSkładniki:
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 50 ml wody
- 200 g mielonego mięsa (np. wieprzowego)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
- łyżka masła do podsmażenia cebuli
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, jajko i wodę, aby utworzyć elastyczne ciasto. Odstaw je na około 30 minut, aby odpoczęło.
2. W rondlu rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę. Smaż ją na złocisty kolor.
3. Dodaj mielone mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, aż mięso będzie gotowe.
4. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw farsz, aby ostygł.
5. Następnie rozwałkuj ciasto na cienkie plastry i pokrój je na kwadraty o boku około 5 cm.
6. Nałóż na środek każdego kwadratu niewielką ilość farszu mięsnego.
7. Złóż ciasto na pół, tworząc trójkąt. Dokładnie sklej brzegi, tak aby farsz nie wyszedł podczas gotowania.
8. Gotuj uszka we wrzącej osolonej wodzie przez około 4-5 minut, aż będą miękkie i dobrze ugotowane.
9. Odcedź uszka i podsmaż je na patelni z masłem, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
10. Uszka podawaj na gorąco jako dodatek do barszczu czerwonego lub jako samodzielne danie.
Smacznego!