Przepis na uszka w sosie 📖

Składniki:
- 1 opakowanie uszek
- 1 cebula
- 300g mięsa mielonego (np. wieprzowina, wołowina, drobiowe)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250ml bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Cebulę oraz czosnek pokrojone w drobną kostkę podsmażamy na oleju aż lekko się zeszkli.
2. Dodajemy mięso mielone i smażymy je do momentu, kiedy będzie dobrze przyrumienione.
3. Wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i polewamy bulionem warzywnym.
4. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
5. Dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego smaku.
6. Gotujemy 2-3 minuty, aż sos się zagęści.
7. Uszka gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
8. Uszka odcedzamy i dodajemy do sosu. Delikatnie mieszamy, aby je obić sosem.
9. Danie podajemy na talerzach, dekorując je np. świeżym koperkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

uszka
tradycyjne uszka
thermomix uszka
uszka ciasto
uszka z mięsem