Przepis na uszka z mięsem drobiowym 📖
Składniki:- 200g filetu z kurczaka
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Mięso przejdź przez maszynkę do mięsa lub bardzo drobno posiekaj.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
3. W misce wymieszaj mięso drobiowe, cebulę, czosnek oraz jajko.
4. Dodaj bułkę tartą, majeranek, sól i pieprz, następnie dokładnie wszystko wymieszaj.
5. Z ciasta na pierogi wytnij okręgi o średnicy około 5 cm.
6. Na środek każdego okręgu połóż niewielką ilość farszu mięsnego.
7. Złóż okrąg na pół, lekko docisnąć brzegi i zlep je.
8. Uszka gotuj w osolonej wrzącej wodzie przez około 10-12 minut.
9. Odcedź uszka i podawaj je z ulubionym sosem, np. smażoną cebulką.
Smacznego!