Przepis na uszka z mięsem i kapustą 📖

Przepis na uszka z mięsem i kapustą:

Składniki:
- 200 g mielonego mięsa (np. wieprzowego)
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 200 g kapusty kiszonej, drobno posiekanej
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- sól i pieprz do smaku
- 1 opakowanie ciasta na pierogi (lub uszka)

Wykonanie:
1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę aż zmięknie.
2. Dodaj mięso mielone i smaż, aż zmieni kolor na szary.
3. Dodaj kapustę kiszoną i smaż przez kilka minut, aż kapusta odparuje. Odstaw patelnię do ostygnięcia.
4. Do miski dodaj mięso z kapustą, jajko, miętę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
5. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i wykrawaj kółka o średnicy około 5 cm.
6. Na każdym kółku połóż niewielką łyżeczkę farszu.
7. Złóż kółko na pół i dokładnie dociskaj brzegi, aby uszka się zamknęły.
8. Gotuj uszka w osolonym wrzątku przez około 5-6 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
9. Wyjmij uszka z wrzątku i odcedź.
10. Podawaj uszka na gorąco, polane np. smażoną cebulką lub z zimnym sosem czosnkowym. Smacznego!

Podobne przepisy

uszka z grzybami i kapusta
uszka z pieczarkami i kapustą
uszka wigilijne z kapustą i grzybami
uszka z mięsem
ciasto na uszka z mięsem