Przepis na uszka z mięsem i pieczarkami 📖
Składniki:- 250g mięsa mielonego
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Do nadzienia:
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
Do ciasta:
- 250g mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 100ml ciepłej wody
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i szkliste.
2. Dodaj mięso mielone i smaż, rozdrabniając je widelcem, aż będzie dobrze przysmażone.
3. Pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa na patelni. Smaż, aż pieczarki będą miękkie i woda z nich odparuje.
4. Dopraw farsz solą i pieprzem do smaku, następnie przełóż go do miski i ostudź.
5. W międzyczasie przygotuj ciasto: do miski wsyp mąkę, doda soli i jajko. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, wyrabiając ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta. Ciasto powinno być sprężyste i elastyczne.
6. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i wykrawaj z niego małe okręgi za pomocą szklanki lub foremek do uszek.
7. Nałóż na każdy okrągły placek łyżeczkę farszu, a następnie zlepiaj brzegi, tworząc półksiężycowy kształt. Starannie zlep brzegi uszka, aby dobrze się trzymało podczas gotowania.
8. Gotowe uszka wrzucaj w osolony wrzątek i gotuj przez około 5-7 minut, aż będą wypłynęły na powierzchnię wody.
9. Uszka można podawać bezpośrednio w wywarze, posypane natką pietruszki lub dodane do barszczu czerwonego. Smacznego!