Przepis na uszka z pieczarkami 📖
Składniki:- 200g uszek
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Uszka gotujemy według instrukcji na opakowaniu albo przygotowujemy je własnoręcznie (np. z ciasta pierogowego).
2. Pieczarki myjemy, kroimy na drobne kawałki.
3. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i dodajemy masło. Smażymy cebulę i czosnek aż zmiękną.
5. Dodajemy pokrojone pieczarki do patelni i smażymy na średnim ogniu, aż wytworzy się sos z wypuszczonego soku.
6. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
7. Gotowe uszka wkładamy na patelnię i delikatnie mieszamy z sosem pieczarkowym.
8. Smażymy wszystko razem przez kilka minut, aby uszka lekko się zrumieniły i dokładnie połączyły z pieczarkami.
9. Podajemy uszka na talerzu, posypane świeżo posiekaną natką pietruszki jako dekorację.
Smacznego!