Przepis na uszka z suszonymi grzybami i pieczarkami 📖
Składniki:- 200 g mąki
- 1 jajko
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka oleju
- 150 g suszonych grzybów
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Przygotuj ciasto na uszka: W misce wymieszaj mąkę, jajko, wodę i olej. Wyrob ciasto, aż będzie elastyczne. Pozostaw je na około 30 minut, aby odpoczęło.
2. Za pomocą młynka lub noża, zmiel suszone grzyby na drobne kawałki. Zalej je wrzątkiem i pozostaw na około 20 minut, aż zmiękną. Odcedź wodę.
3. W międzyczasie, posiekaj cebulę i czosnek. Pokrój pieczarki w małe kawałki.
4. Rozpuść masło na patelni i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się lekko złote. Dodaj pieczarki i usmaż je, aż zmiękną i odparują nadmiar wody.
5. Do smażonych pieczarek dodaj namoczone grzyby oraz sól i pieprz do smaku. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, aż składniki się połączą. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw farsz do wystygnięcia.
6. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na cienkie płaty. Za pomocą kieliszka lub okrągłego foremki, wycinaj okręgi o średnicy około 5 cm.
7. Na środek każdego okręgu nakładaj niewielką ilość farszu. Złóż ciasto na pół, zlepiając brzegi i zlepiając je razem, tworząc małe pierożki w kształcie uszek.
8. Gotowe uszka gotuj w osolonym wrzątku przez około 5-7 minut, aż będą miękkie i dobrze ugotowane.
9. Podawaj uszka na gorąco, np. z sosem grzybowym lub zasmażką. Smacznego!