Przepis na wafle czekolady 📖

Oto przepis na wafle czekoladowe:

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 ml mleka

Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj rozpuszczone masło, cukier i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
3. Połącz zawartość obu misek, dodając stopniowo mleko. Mieszaj aż do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji śmietanki.

4. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją cienką warstwą masła lub oleju.
5. Na rozgrzaną gofrownicę nałóż 1/3 szklanki ciasta na każdy wafla. Zamknij gofrownicę i piecz przez około 3-5 minut, aż wafel stanie się chrupiący i złocisty.
6. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całe ciasto.

7. Podawaj wafle czekoladowe na ciepło. Możesz do nich dodać bitą śmietanę, posypać cukrem pudrem lub polewać gorzką czekoladą. Smacznego!

Podobne przepisy

domowe wafle wafle
brownie bez czekolady
ciasteczka bez czekolady
bimber z czekolady
brownie z czekolady