Przepis na wątróbkę drobiową z cebulką i jabłkiem 📖
Składniki:- 500g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 2 jabłka
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Instrukcja:
1. Wątróbkę umyj i oczyść z błon i żył. Następnie pokrój ją w plastry o grubości około 1 cm.
2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
3. Jabłka umyj, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w cienkie plasterki.
4. Na patelni rozgrzej masło na średnim ogniu.
5. Dodaj wątróbkę drobiową do rozgrzanego masła i smaż z obu stron, aż się zrumieni. Około 3-4 minuty z każdej strony.
6. Po usmażeniu wątróbki, wyłóż ją na talerz i przykryj folią aluminiową, aby zachować ciepło.
7. Wykorzystując ten sam tłuszcz na patelni, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
8. Następnie dodaj plasterki jabłka i smaż przez 2-3 minuty, aż będą miękkie.
9. Dodaj usmażoną wcześniej wątróbkę ponownie do patelni z cebulką i jabłkiem. Całość mieszaj delikatnie przez około 2 minuty, aby składniki się połączyły.
10. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
11. Przełóż wątróbkę z cebulką i jabłkiem na talerze i podawaj gorące.
Smacznego!