Przepis na wątróbkę inaczej 📖

Przepis na wątróbkę z cebulą:

Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 łyżki octu winnego
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Wątróbkę dokładnie oczyść z fałd i błonek, a następnie pokrój w cienkie plasterki.
2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
3. Na dużej patelni rozgrzej masło razem z olejem, a następnie dodaj cebulę i smaż ją na złoty kolor.
4. Dodaj pokrojoną wątróbkę do patelni i smaż przez około 5-7 minut, aż mięso stanie się delikatne.
5. Następnie wlej bulion drobiowy i ocet winny do patelni, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
6. Zmniejsz ogień i dusz wątróbkę przez około 10-15 minut, aż płyny się zredukują i sos zgęstnieje. Podczas gotowania można doprawić solą i pieprzem do smaku.
7. Gdy wątróbka będzie gotowa, możesz podać ją jako danie główne lub jako przekąskę, na przykład na kromkach świeżego pieczywa.

Smacznego!

Podobne przepisy

dorsza inaczej
flaki inaczej
frytki inaczej
mielone inaczej
gulasz inaczej