Przepis na wątróbkę inaczej 📖
Przepis na wątróbkę z cebulą:Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 łyżki octu winnego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Wątróbkę dokładnie oczyść z fałd i błonek, a następnie pokrój w cienkie plasterki.
2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
3. Na dużej patelni rozgrzej masło razem z olejem, a następnie dodaj cebulę i smaż ją na złoty kolor.
4. Dodaj pokrojoną wątróbkę do patelni i smaż przez około 5-7 minut, aż mięso stanie się delikatne.
5. Następnie wlej bulion drobiowy i ocet winny do patelni, wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
6. Zmniejsz ogień i dusz wątróbkę przez około 10-15 minut, aż płyny się zredukują i sos zgęstnieje. Podczas gotowania można doprawić solą i pieprzem do smaku.
7. Gdy wątróbka będzie gotowa, możesz podać ją jako danie główne lub jako przekąskę, na przykład na kromkach świeżego pieczywa.
Smacznego!