Przepis na wątróbkę po francusku 📖
Przepis na wątróbkę po francusku:Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 łyżki śmietany kremówki
- natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje:
1. Wątróbkę dokładnie oczyść i usuń błony. Następnie pokrój ją w plastry o grubości około 1 cm.
2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się lekko zrumienione.
4. Dodaj wątróbkę i smaż ją na średnim ogniu przez około 5 minut z każdej strony, aż będzie dobrze zarumieniona. Dopraw solą i pieprzem.
5. Zalej wątróbkę białym winem i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
6. Przed podaniem wlej śmietanę do sosu i dokładnie wymieszaj.
7. Wątróbkę podawaj z sosem, posypaną natką pietruszki i np. kawałkami pieczywa.
Smacznego!