Przepis na wątróbkę w sosie śmietanowym 📖
Składniki:- 500g wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200ml śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz do smaku
- Papryka słodka i ostrą (opcjonalnie)
- Natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje:
1. Wątróbkę oczyść z błon i żyłek, pokrój w cienkie plastry.
2. Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż na złoty kolor.
4. Wsyp wątróbkę do patelni i smaż przez około 5-7 minut, aż mięso będzie delikatne i lekko zarumienione.
5. Dodaj śmietanę kremówkę do wątróbki, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
6. Dopraw sos solą, pieprzem oraz papryką według preferencji smakowych. Dokładnie wymieszaj.
7. Podawaj wątróbkę w sosie jeszcze gorącą z posiekaną natką pietruszki jako dekoracją.
8. Możesz serwować ją jako główne danie z ulubionymi dodatkami, na przykład z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!