Przepis na weganskie leniwe 📖

Przepis na wegańskie leniwe:

Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. sojowego)
- 1/4 szklanki oleju roślinnego (np. rzepakowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- Szczypta soli
- 1/4 szklanki bułki tartej (do posypania)

Instrukcje:
1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, a następnie dokładnie zgnieść w misce. Pozostawić do ostygnięcia.
2. W osobnej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
3. Do ziemniaków dodać olej roślinny oraz mleko roślinne i dobrze wymieszać.
4. Stopniowo dodawać mieszankę z suchych składników, ciągle mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Na blat posypać bułką tartą i z ciasta formować rulony o grubości około 2 cm.
6. Rulony kroić na kawałki długości około 4 cm.
7. Gotować leniwe w osolonej wrzącej wodzie przez około 5-7 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
8. Wyławiać leniwe łyżką cedzakową i odłożyć na talerz.
9. Jeśli chcesz, posyp leniwe cynamonem i cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

wegańskie placki
gofry wegańskie
brownie weganskie
risotto wegańskie
burgery wegańskie