Przepis na wege obiad do pracy 📖
Sałatka z falafelami i hummusemSkładniki:
- 200 g falafeli
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 duże garście mieszanej sałaty
- 4 łyżki hummusu
- Sos: sok z 1 cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Upiecz falafele zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub przygotuj je samodzielnie z ugotowanej ciecierzycy, posiekanej cebuli, czosnku, przypraw i bułki tartej.
2. Przygotuj sos, mieszając sok z cytryny, oliwę z oliwek, miód, sól i pieprz. Odstaw na bok.
3. Pokrój pomidory, ogórka, cebulę i paprykę w kostkę.
4. Na dnie pojemnika lub lunchboxa ułóż mieszankę sałat, a na niej ułóż pokrojone warzywa.
5. Dodaj upieczone falafele na wierzch.
6. Polej sałatkę sosem.
7. Na boku umieść hummus, który będzie dobrze pasować do sałatki.
8. Przed zjedzeniem wymieszaj wszystkie składniki i ciesz się smacznym wegańskim obiadem w pracy!