Przepis na y wege na obiad 📖

Sałatka z pieczonymi batatami i awokado:

Składniki:
- 2 bataty
- 1 awokado
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka czerwona
- 200g pomidorków koktajlowych
- 1 garść rukoli
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 limonki
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Obierz bataty i pokrój je w kostkę. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Skrop kostki batatów łyżką oliwy z oliwek i posyp solą i pieprzem. Włóż do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
4. W międzyczasie pokrój awokado, cebulę i paprykę w kostkę, a pomidorki na pół.
5. W dużym naczyniu wymieszaj awokado, cebulę, paprykę, pomidorki koktajlowe, rukolę i nasiona słonecznika.
6. Gdy bataty będą gotowe, wystudź je przez kilka minut, a następnie dodaj do sałatki.
7. Skrop sałatkę sokiem z limonki i łyżką oliwy z oliwek. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
8. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
9. Sałatkę podawaj na talerzach i podawaj od razu.

Smacznego!

Podobne przepisy

obiad wege
wege obiad
fit obiad wege
szybki wege obiad
szybki obiad wege