Przepis na wielkanoc obiad 📖
Przepis na wielkanocny obiad:Składniki:
- 1 kg polędwicy drobiowej
- 500 g ziemniaków
- 250 g marchewki
- 250 g żółtej fasolki szparagowej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- Smażenie oliwy
Przygotowanie:
1. Polędwicę drobiową oczyścić i pokroić na kawałki. Następnie usmażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony, aż mięso nabierze złocistego koloru. Przełożyć na talerz i odstawić.
2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę również obrać, umyć i pokroić na plasterki. Fasolkę szparagową oczyścić z nitek i podzielić na mniejsze kawałki.
3. W garnku zagotować osoloną wodę. Następnie wrzucić do niej pokrojone ziemniaki, marchewkę i fasolkę. Gotować około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Odcedzić.
4. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na patelni roztopić masło i zeszklić na nim cebulę i czosnek.
5. Następnie dodać duszone warzywa i dusić razem przez około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
6. W międzyczasie gotować jajka na twardo. Po ugotowaniu obrać i przekroić na pół.
7. Do duszonych warzyw dodać śmietanę kremówkę, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
8. Na talerzach podawać porcję duszonych warzyw, kawałki usmażonej polędwicy i połówki jajek.
Smacznego wielkanocnego obiadu!