Przepis na żurek wielkanoc 📖

Składniki:
- 1 kawałek chleba razowego na zakwasie
- 1 litr wody
- 2-3 kawałki kiełbasy
- 2-3 ziemniaki
- 1 cebula
- 3-4 płaty suszonych grzybów
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren całego pieprzu
- sól do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Przygotowanie:
1. Chleb razowy pokrój na cienkie plasterki i usuń skórkę. Następnie namocz go w niewielkiej ilości wody i odstaw na kilka godzin, aż zmięknie.
2. Grzyby sparz wrzątkiem, a następnie odstaw na około 30 minut. Po tym czasie pokrój je w drobne kawałki.
3. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej chleb razowy, obrane i pokrojone ziemniaki oraz całą kiełbasę.
4. Na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż ją aż się zeszkli.
5. Dodaj grzyby do cebuli i smaż przez kilka minut.
6. Następnie dodaj mąkę do smażonych grzybów z cebulą i mieszaj przez chwilę, aby powstała zasmażka.
7. Przełóż zasmażkę do garnka z żurkiem i dodaj liście laurowe, pieprz, majeranek, kmink oraz sól i pieprz do smaku.
8. Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny, regularnie mieszając.
9. Po tym czasie wyciągnij całą kiełbasę z garnka, pokrój ją w plastry i dodaj ponownie do zupy.
10. Ostatnie 10 minut gotowania żurku posyp go majerankiem i kminem.
11. Żurek podawaj gorący, najlepiej z jajkiem na twardo i kawałkiem kiełbasy na osobnym talerzu.

Smacznego!

Podobne przepisy

żurek na wielkanoc
wielkanoc blog
wielkanoc ciasta
wielkanoc mięso
wielkanoc bezglutenowe