Przepis na wielkanocne ptasie mleczko 📖

Składniki:
- 300g białej czekolady
- 200g masła
- 4 jajka
- 150g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200g wiórków kokosowych

Instrukcje:
1. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, a następnie odstaw do ostygnięcia.
2. W osobnej misce ubij masło na puszystą masę.
3. W kolejnej misce ubij białka z cukrem na sztywną pianę.
4. Do ubitego masła dodaj ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj dokładnie.
5. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas mieszając.
6. POWOLI, łyżką delikatnie wmieszaj ubite białka z cukrem do masy czekoladowej, starając się nie rozbić piany.
7. Wierzch prostokątnego naczynia lub formy obsyp wiórkami kokosowymi.
8. Delikatnie przełóż masę na spód z wiórkami kokosowymi, starając się równomiernie rozprowadzić.
9. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.
10. Gdy masa stwardnieje, pokrój na kwadraty lub prostokąty o odpowiednich rozmiarach.

Smacznego!

Podobne przepisy

deser mleczko
zupy wielkanocne
wielkanocne dania
chlebki wielkanocne
buraczki wielkanocne