Przepis na zupy wielkanocne 📖

Zupa chrzanowa:

Składniki:
- 1 cebula, posiekana
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 5 łyżek octu jabłkowego
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki startego chrzanu
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
- gałązka świeżego koperku, posiekana

Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na złoty kolor.
2. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy przez kilka minut, aż nabierze lekko złotego koloru.
3. Powoli wlewamy bulion warzywny, stale mieszając, aby nie powstały grudki.
4. Dodajemy ocet jabłkowy, cukier, chrzan i przyprawy - sól i pieprz. Mieszamy dokładnie.
5. Gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, aż zupa zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji.
6. Dodajemy pokrojone na kostkę jajka i posiekany koperek.
7. Zdejmujemy z ognia i podajemy gorące.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupy
zupy letnie
eleganckie zupy
zupy ewy dąbrowskiej
obiad zupy