Przepis na wilgotną babkę drożdżową 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 200ml ciepłego mleka
- 20g drożdży świeżych
- 100g cukru
- 1 jajko
- 100g masła
- 1 łyżeczka soli
- ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
- skórka otarta z 1 cytryny (opcjonalnie)
- ulubione owoce suszone (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. W niewielkim rondelku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw je z ognia i pozwól mu ostygnąć do ciepłej temperatury.
2. W małej miseczce rozpuść drożdże w ciepłym mleku i dodaj łyżeczkę cukru. Odstaw na około 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
3. W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier, sól oraz skórkę cytrynową (jeśli używasz). Dodaj również jajko i ekstrakt waniliowy (jeśli używasz).
4. Dodaj drożdżową mieszankę mleczną do miski z suchymi składnikami. Zacznij mieszać składniki, a kiedy powstaną drobne kawałki ciasta, dodaj masło w temp. pokojowej. Kontynuuj mieszanie, aż składniki dobrze się połączą i utworzą jednolite ciasto.
5. Teraz przetrzyj stolnicę lub blat stołu mąką i przenieś ciasto z miski na tę powierzchnię. Wyrabiaj ciasto, ugniatając je przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
6. Przenieś ciasto do czystej miski, przykryj je ściereczką i odstaw na ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, do momentu, aż podwoi swoją objętość.
7. Kiedy ciasto wyrośnie, przetrzyj blaszkę do babki masłem lub wyłóż ją papierem do pieczenia. Opcjonalnie możesz dodać owoce suszone na dno blaszki.
8. Delikatnie wyjmij ciasto z miski i przełóż je do przygotowanej blaszki. Jeszcze raz przykryj ściereczką i zostaw na kolejne 30-40 minut, aby babka podwoiła swoją objętość.
9. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
10. Gdy babka wyrośnie, włóż ją do gorącego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż nabierze złocistego koloru i wierzch stanie się chrupiący.
11. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i ostudź na kratce przez kilka minut. Następnie wyjmij ją z formy i pozwól całkowicie ostygnąć przed pokrojeniem.
12. Gotowa babka drożdżowa jest gotowa do podania. Możesz ją posypać cukrem pudrem lub polać lukrem, jeśli lubisz. Smacznego!