Przepis na wilgotną babkę drożdżową 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 200ml ciepłego mleka
- 20g drożdży świeżych
- 100g cukru
- 1 jajko
- 100g masła
- 1 łyżeczka soli
- ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
- skórka otarta z 1 cytryny (opcjonalnie)
- ulubione owoce suszone (opcjonalnie)

Instrukcje:
1. W niewielkim rondelku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw je z ognia i pozwól mu ostygnąć do ciepłej temperatury.
2. W małej miseczce rozpuść drożdże w ciepłym mleku i dodaj łyżeczkę cukru. Odstaw na około 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
3. W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier, sól oraz skórkę cytrynową (jeśli używasz). Dodaj również jajko i ekstrakt waniliowy (jeśli używasz).
4. Dodaj drożdżową mieszankę mleczną do miski z suchymi składnikami. Zacznij mieszać składniki, a kiedy powstaną drobne kawałki ciasta, dodaj masło w temp. pokojowej. Kontynuuj mieszanie, aż składniki dobrze się połączą i utworzą jednolite ciasto.
5. Teraz przetrzyj stolnicę lub blat stołu mąką i przenieś ciasto z miski na tę powierzchnię. Wyrabiaj ciasto, ugniatając je przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
6. Przenieś ciasto do czystej miski, przykryj je ściereczką i odstaw na ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, do momentu, aż podwoi swoją objętość.
7. Kiedy ciasto wyrośnie, przetrzyj blaszkę do babki masłem lub wyłóż ją papierem do pieczenia. Opcjonalnie możesz dodać owoce suszone na dno blaszki.
8. Delikatnie wyjmij ciasto z miski i przełóż je do przygotowanej blaszki. Jeszcze raz przykryj ściereczką i zostaw na kolejne 30-40 minut, aby babka podwoiła swoją objętość.
9. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
10. Gdy babka wyrośnie, włóż ją do gorącego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż nabierze złocistego koloru i wierzch stanie się chrupiący.
11. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i ostudź na kratce przez kilka minut. Następnie wyjmij ją z formy i pozwól całkowicie ostygnąć przed pokrojeniem.
12. Gotowa babka drożdżowa jest gotowa do podania. Możesz ją posypać cukrem pudrem lub polać lukrem, jeśli lubisz. Smacznego!

Podobne przepisy

babkę drożdżową parzoną
babkę drożdżową wielkanocną
babkę drożdżową z kruszonką
babkę drożdżowa z bakaliami
babkę drożdżową świąteczną