Przepis na wilgotne ciasto drożdżowe z rodzynkami 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 150 g rodzynków

Przygotowanie:
1. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżeczkę cukru i odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się aktywować i urosną.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem. Dodaj rozpuszczone masło, jajka i drożdże z mlekiem. Zaczynaj mieszać składniki za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrabiaj ciasto rękami, aż będzie elastyczne i gładkie (ok. 10 minut).
3. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
4. Gdy ciasto podrosło, wyjmij je z miski i ponownie delikatnie wyrabiaj, dodając rodzynki. Możesz je wcześniej sparzyć wrzątkiem i osuszyć, aby były bardziej miękkie.
5. Uformuj z ciasta bułkę lub placek (według preferencji) i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
6. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
7. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C.
8. Gdy ciasto się podrosło, włóż je do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż stanie się rumiane.
9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z pieca i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Twoje wilgotne ciasto drożdżowe z rodzynkami jest gotowe. Możesz je podać na ciepło lub zjeść na drugi dzień. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto drożdżowe z rodzynkami
ciasto drożdżowe wilgotne
pyszne ciasto drożdżowe z rodzynkami
dobre wilgotne ciasto drożdżowe
bułeczki drożdżowe z rodzynkami