Przepis na wilgotne ciasto z rabarbarem 📖
Składniki:- 250 g mąki
- 150 g cukru
- 125 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 250 g rabarbaru (obrać i pokroić w kostkę)
Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
2. Dodaj masło i rozetrzyj go z suchymi składnikami, aż uzyskasz konsystencję kruszonki.
3. W kolejnym naczyniu roztrzep jajka i dodaj mleko. Wymieszaj.
4. Wlej mokre składniki do suchych i delikatnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Dodaj pokrojony rabarbar i delikatnie wymieszaj.
6. Przełóż ciasto do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach około 20x20 cm.
7. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40-45 minut, lub do momentu, gdy patyczek wetknięty w ciasto wyjdzie suchy.
8. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
9. Przekrój na kwadraty i podawaj. Możesz posypać je cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!