Przepis na wilgotne i puszyste muffinki jogurtowe 📖
Oto przepis na wilgotne i puszyste muffinki jogurtowe:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Opcjonalnie: owoce, bakalie lub czekolada do dodania do ciasta
Instrukcje:
1. Wspólnie wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól w jednej misce.
2. W osobnej misce wymieszaj jogurt, olej roślinny, jajka i ekstrakt waniliowy.
3. Powoli dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając delikatnie, aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt długo, aby ciasto nie było zbyt gęste.
4. Jeśli chcesz dodać owoce, bakalie lub czekoladę, teraz jest odpowiedni moment. Możesz delikatnie wymieszać je z ciastem.
5. Wyłóż foremki do muffinek papilotkami lub posmaruj je masłem lub olejem. Następnie równo podziel ciasto między foremki.
6. Piecz muffinki w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 18-20 minut lub do momentu, gdy będą złociste i sprężyste.
7. Wyjmij muffinki z formy i odstaw je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Teraz możesz cieszyć się delikatnymi, wilgotnymi i puszystymi muffinkami jogurtowymi! Smacznego!