Przepis na wilgotne i puszyste muffinki z czekoladą 📖

Oto prosty przepis na wilgotne i puszyste muffinki z czekoladą:

Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1 szklanka posiekanej czekolady

Instrukcje:
1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni C. Przygotuj foremki do muffinek, wyłożając je papilotkami.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
3. W drugiej misce ubij cukier, olej roślinny, jajka i ekstrakt waniliowy, aż masa będzie gładka.
4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do masy jajecznej, na przemian z mlekiem. Kontynuuj mieszanie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
5. Dodaj posiekaną czekoladę do ciasta i delikatnie wymieszaj.
6. Przelej ciasto do foremek, napełniając je do 3/4 wysokości.
7. Piecz muffinki przez około 20-25 minut, lub do momentu, gdy włożony wykałaczka będzie czysta po wyjęciu.
8. Wyjmij muffinki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem. Smacznego!

Podobne przepisy

wilgotne i puszyste muffinki
wilgotne i puszyste muffinki waniliowe
wilgotne i puszyste muffinki z owocami
wilgotne i puszyste muffinki cytrynowe
wilgotne i puszyste muffinki jogurtowe